Blogger Layouts

Blogspot | Flickr | Twitter | Facebook | Tumblr | 500px | Myspace

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Times Now..!!

Sunday, May 1, 2011

Kisah Nabi Idris a.s melihat Syurga dan Neraka

Setiap hari Malaikat Izrael dan Nabi Idris a.s beribadah bersama. Pada suatu hari, Nabi Idris a.s mengajukan permintaan. “Bolehkah engkau membawa aku melihat syurga dan neraka?”

“Wahai Nabi Allah, lagi-lagi permintaanmu aneh,” kata Malaikat Izrael.

Setelah Malaikat Izrael memohon izin daripada Allah s.w.t, dibawanya Nabi Idris a.s ke tempat yang ingin dilihatnya.

“Ya Nabi Allah, mengapa kamu ingin melihat neraka? Bahkan para Malaikat pun takut melihatnya,” kata Malaikat Izrael.

“Terus terang, saya takut sekali kepada Azab Allah s.w.t. Tapi mudah-mudahan, dengan melihatnya iman saya menjadi utuh setelah melihatnya,” Nabi Idris a.s menjelaskan alasannya.

Waktu mereka sampai ke neraka, Nabi Idris a.s langsung pengsan. Penjaga neraka adalah Malaikat Malik yang sangat menakutkan. Ia menyeret dan menyiksa manusia-manusia yang durhaka kepada Allah s.w.t semasa hidupnya. Nabi Idris a.s tidak sanggup menyaksikan berbagai siksaan yang mengerikan itu. Api neraka berkobar dahsyat, bunyi gemuruh yang menakutkan, tiada pemandangan yang lebih mengerikan jika dibandingkan dengan tempat ini.
Dengan tubuh lemas Nabi Idris a.s meninggalkan tempat yang mengerikan itu. Kemudian Malaikat Izrael membawa Nabi Idris a.s ke syurga. “Assalamu’alaikum…” kata Malaikat Izrael kepada Malaikat Ridwan, penjaga pintu syurga yang sangat tampan.
Wajah Malaikat Ridwan selalu berseri-seri dan di hiasi senyuman yang ramah. Siapapun akan senang memandangnya. Sikapnya amat sopan, dengan lemah lembut ia mempersilahkan para penghuni syurga untuk memasuki tempat yang mulia itu.

Waktu melihat isi syurga, Nabi Idris a.s nyaris pengsan kerana terpesona. Semua yang ada di dalamnya begitu indah dan menakjubkan. Nabi Idris a.s terpukau tanpa berkata apa-apa melihat pemandangan yang sangat indah di depannya. “Subhanallah, Subhanallah, Subhanallah…” ucap Nabi Idris a.s berulang-ulang.

Nabi Idris a.s melihat sungai yang airnya jernih seperti kaca. Di pinggir sungai itu terdapat pohon-pohon yang batangnya diperbuat dari emas dan perak. Ada juga istana bagi penghuni syurga. Pokok buah-buahan ada disetiap penjuru yang mane buahnya segar, ranum dan harum.

Waktu mengelilingi di sana, Nabi Idris a.s diiringi pelayan syurga. Mereka adalah para bidadari yang cantik jelita dan anak-anak muda yang amat tampan wajahnya. Selain memiliki kelebihan itu, mereka juga bertingkah laku baik serta berbicara dengan sopan.
Dengan teruja Nabi Idris a.s ingin meminum air sungai syurga itu. “Bolehkah saya meminumnya? Airnya kelihatan sejuk dan segar sekali.”
“Silakanlah minum, inilah minuman untuk penghuni syurga.” Jawab Malaikat Izrael. Pelayan syurga datang membawakan gelas minuman berupa piala yang terbuat daripada emas dan perak. Nabi Idris a.s pun meminum air itu dengan nikmatnya. Dia amat bersyukur kerana dapat menikmati air minuman yang sebegitu segar dan luar biasa enaknya. Tidak pernah terlintas olehnya ada minuman sesegar itu. “Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah,” Nabi Idris a.s mengucap syukur berulang-ulang.

Setelah puas melihat syurga, tibalah waktunya Nabi Idris a.s untuk kembali ke bumi. Tapi ia tidak mahu kembali ke bumi. Hatinya sudah terpikat dengan keindahan dan kenikmatan syurga Allah s.w.t.

“Saya tidak mau keluar dari syurga ini, saya ingin beribadah kepada Allah s.w.t sehingga ke hari kiamat nanti,” kata Nabi Idris a.s.

“Tuan boleh tinggal di sini setelah hari kiamat nanti, setelah semua amal ibadah di hisab oleh Allah s.w.t, barulah tuan bleh menghuni syurga bersama para Nabi dan orang-orang yang beriman lainnya,” kata Malaikat Izrael.

“Tapi Allah s.w.t itu Maha Pengasih, terutama kepada Nabi-Nya. Akhirnya Allah s.w.t mengurniakan sebuah tempat yang mulia di langit, dan Nabi Idris a.s menjadi satu-satunya Nabi yang menghuni syurga tanpa mengalami kematian. Waktu diangkat ke tempat itu, Nabi Idris a.s berusia 82 tahun.

Firman Allah s.w.t:
“Dan ceritakanlah Nabi Idris di dalam Al-Qur’an. Sesungguhnya ia adalah orang yang sangat membenarkan dan seorang Nabi, dan kami telah mengangkatnya ke martabat yang tinggi.” (QS Al-Anbiya:85-86).


Pada saat Nabi Muhammad s.a.w sedang melakukan perjalanan Isra’ Mi’raj ke langit, beliau bertemu Nabi Idris a.s. “Siapa orang ini? Tanya Nabi Muhammad s.a.w kepada Malaikat Jibril yang mendampinginya waktu itu.

“Inilah Idris a.s,” jawab Malaikat Jibril. Nabi Muhammad s.a.w mendapat penjelasan Allah s.w.t tentang Nabi Idris dalam Al-Qur’an Surat Al-Anbiya ayat 85 dan 86, serta Surat Maryam ayat 56 dan 57.

No comments:

Post a Comment

--> Dah baca . ?
--> Komen la kalau ta terpaksa :D

Likes My Blog ^__^

 
COPYRIGHT © 2010-2012 . All Right Reserved by Zailani Hairuddin