Blogger Layouts

Blogspot | Flickr | Twitter | Facebook | Tumblr | 500px | Myspace

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Times Now..!!

Sunday, May 1, 2011

Kisah Nabi Yunus a.s di telan ikan Nun

Yunus bin Matta a.s adalah seorang nabi yang di utuskan oleh Allah s.w.t untuk berdakwah di sebuah tempat bernama Niwana. Nabi Yunus a.s seorang pendatang ke Niwana semata-mata atas perintah Allah s.w.t untuk berdakwah kepada penduduknya.

Nabi Yunus a.s mendapati penduduk Niwana merupakan manusia yang menyekutukan Allah s.w.t dengan menyembah berhala. Nabi Yunus a.s mengajar mereka tentang ilmu tauhid dan keimanan. Nabi Yunus a.s juga memberi nasihat kepada mereka tentang kebodohan mereka menyembah berhala sedangkan berhala itu adalah hasil buatan manusia. Nabi Yunus a.s menasihatkan mereka bahawa berhala tersebut tidak dapat memberi apa-apa manfaat kerana berhala itu tidak boleh bergerak dan berkata- kata. Nabi Yunus a.s mengingatkan mereka supaya menyembah Allah s.w.t yang telah menciptakan manusia dan Allah s.w.t sahajalah yang wajib ditaati.

Oleh kerana ajaran yang di bawa oleh Nabi Yunus a.s itu adalah ajaran baru, maka tidak ramailah manusia yang mahu menerimanya. Mereka lebih suka menyembah berhala yang di sembah oleh datuk nenek mereka secara turun temurun. Walaupun Nabi Yunus a.s memberi nasihat, tetapi mereka tetap berkeras dengan berkata "Ini adalah Tuhan kami (yakni berhala-berhala), datuk nenek kami telah lama menyembah tuhan-tuhan kami dan kami tetap tidak akan berganjak dari meninggalkan agama kami".

Nabi Yunus a.s berkata "Aku hanya menyampaikan apa yang disuruh oleh Allah s.w.t kepada kamu semua, oleh itu kamu beriman dan bertauhidlah menurut agama yang aku bawa sebagai amanat Allah s.w.t". Berkata Nabi Yunus a.s lagi "Aku ini hanyalah pesuruh yang mana Allah s.w.t telah perintahkan kepadaku supaya menyelamatkan kamu semua daripada lembah kesesatan dan lembah kegelapan serta menyiarkan kepada kamu tentang agama yang suci bersih lagi murni dan membersihkan hati-hati kamu dari kekufuran dan syirik, demi untuk kebaikan kamu di dunia dan di akhirat."

Walaupaun Nabi Yunus a.s telah memberi nasihat serta pengajaran supaya kembali ke pangkal jalan, mereka tetap dengan pendiriannya dan berkata "walau apa sekalipun kamu katakan kepada kami, kami tetap tidak akan berganjak dari agama kami dan kami juga tidak takut walau apa pun ancaman yang kamu katakan dan kalau mahu cubalah datangkan ancaman itu kepada kami, kalau kamu memang orang yang benar."

Setelah Nabi Yunus a.s melihat keadaan mereka yang tidak menerima peringatannya itu, maka Nabi Yunus a.s pun meninggalkan Niwana dengan rasa yang teramat marah. Nabi Yunus a.s berdoa kepada Allah s.w.t supaya mereka yang keras kepala menerima hukuman yang sewajarnya. Semenjak Nabi Yunus meninggalkan Niwana mereka gelisah melihatkan perubahan yang berlaku di tempat tinggal masing-masing.

Penduduk melihat Niwana mengalami kegelapan, binatang peliharaan mereka juga seperti tidak tenteram dan di tambah pula dengan angin yang sangat kuat serta guruh yang mengegarkan. Dengan berlakunya perkara-perkara ini maka tahulah mereka bahawa ajaran yang dibawa oleh Nabi Yunus a.s itu adalah ajaran yang benar dan bukan satu ajaran yang direka. Akhirnya mereka menyesal dan keluar beramai-ramai dari kota pergi ke bukit lalu meminta ampun dan rahmat daripada Allah s.w.t agar dijauhkan sebarang malapetaka.

Allah s.w.t Maha Mengetahui akan hambaNya yang menyesal dan memohon ampun dariNya, maka Allah s.w.t pun menerima permintaan mereka, lalu Niwana yang gelap bertukar menjadi cerah, binatang ternakan tidak lagi dalam ketakutan dan mereka kembali tenang. Akhirnya mereka semua kembali dengan penuh rasa bersyukur kepada Allah s.w.t yang telah menyelamatkan mereka dari bahaya malapetaka. Nabi Yunus a.s telah meninggalkan Niwana membawa diri tanpa tujuan.

Baginda naik bukit turun bulit, naik gunung turun gunung dan akhirnya ia sampai di pantai. Kebetulan pada masa itu dia melihat sebuah kapal hendak belayar, maka dia pun menghampiri pemilik kapal itu untuk turut serta belayar bersamanya. Setelah diberi keizinan maka Nabi Yunus a.s menumpang kapal tersebut. Dalam pelayaran itu, kapal yang ditumpangi Nabi Yunus a.s telah dilanda ribut taufan yang amat kuat.

Oleh itu kapten kapal telah memutuskan supaya barang yang dibawa hendaklah dikurangkan. Ini termasuk penghuni kapal kapal tersebut. Satu pengundian telah dibuat dan dalam undian tersebut Nabi Yunus a.s dipilih sebagai orang yang harus dibuang ke laut. Oleh sebab Nabi Yunus a.s adalah orang yang sangat dihormati dan disanjungi, maka mereka mengadakan pemilihan sekali lagi dan kali kedua Nabi Yunus tetap terpilih.

Maka mereka mengundi sekali lagi dan akhirnya Nabi Yunus tahu bahawa ia adalah kehendak Allah s.w.t. Nabi Yunus a.s memikirkan kesalahannya kerana meninggalkan Niwana tanpa mendapat persetujuan Allah s.w.t. Ia berfikir keputusan undi itu adalah disebabkan untuk menebus dosa yang telah dilakukannya. Nabi Yunus a.s beristikharah, tanpa ragu-ragu Nabi Yunus a.s terus terjun ke dalam laut yang sedang bergelombang ganas.

Ketika Nabi Yunus a.s sedang berlawan dengan gelombang, maka Allah s.w.t mengarahkan seekor Ikan Nun (Yu) supaya menelan Nabi Yunus a.s hidup- hidup, maka Ikan Nun yang muncul itu pun menelan Nabi Yunus a.s dan menyimpannya dalam perut tanpa ada cacat-celanya. Ketika Nabi Yunus a.s berada di dalam perut Ikan Nun itu, Nabi Yunus a.s berdoa kepada Allah sw.t supaya mengampuni segala dosa yang telah dilakukannya. Lalu Nabi Yunus a.s membaca doa: "Tidak ada Tuhan yang benar di sembah hanya Engkau ya Allah s.w.t, mahasuci Engkau aku adalah orang yang membuat zalim atas diriku."

Maka Allah s.w.t perkenankan permintaannya dan Allah s.w.t melepaskan Nabi Yunus a.s daripada kedukaan. Demikianlah Allah s.w.t menyelamatkan orang yang beriman kepadanya. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:

"Nama tuhan yang mulia, siapa yang berdoa dengan nama itu akan diperkenankan doanya. Siapa yang meminta dengan nama itu, akan diberi apa yang diucapkan oleh Nabi Yunus dalam perut ikan nun." Firman Allah bermaksud "Jika tidak kerana dia (Nabi Yunus) daripada orang yang selalu mengucapkan tasbih, nescaya tidaklah ia dapat keluar dari perut ikan sampai hari kiamat."

Setelah beberapa lama Nabi Yunus a.s berada di dalam perut Ikan Nun itu, maka Allah s.w.t pun melemparkan Nabi Yunus a.s ke darat. Di tempat Nabi Yunus a.s dilemparkan, Allah s.w.t menghidupkan pokok labu yang mana Nabi Yunus a.s dapat bernaung di bawahnya dan dapat pula ia makan buat tersebut dan kembali segar seperti sediakala. Ketika Nabi Yunus a.s dilemparkan ke darat, keadaannya teramatlah letih.

Setelah Nabi Yunus a.s berasa segar kembali maka Allah s.w.t telah memerintahkannya supaya kembali ke Niwana. Nabi Yunus a.s terkejut kerana penduduk sedang menanti kepulangannya. Penduduk tersebut meminta Nabi Yunus a.s supaya mengajar bagaimana untuk menyempurnakan akidah dan iman mereka. Nabi Yunus a.s berasa hairan kerana penduduk Niwana yang dahulunya terdiri daripada orang yang ingkar dengan perintah Allah s.w.t tetapi kini hidup dan mati mereka semata-mata kerana Allah s.w.t.

No comments:

Post a Comment

--> Dah baca . ?
--> Komen la kalau ta terpaksa :D

Likes My Blog ^__^

 
COPYRIGHT © 2010-2012 . All Right Reserved by Zailani Hairuddin